Главчев побесня заради РСМ, изборите у нас и взривяващите се пейджъри в Ливан СНИМКИ

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев.

Важна проверка

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17 септември 2024 г. в Ливан и Сирия, съобщиха по-рано и от ДАНС.

Главчев присъства в Министерството на електронното управление, където се състои процедурата по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Снимки: Георги КОЛЕВ,

Скандалът, предизвикан от РСМ

„България е предвидим партньор. Подкрепяме разширяването и европейската перспектива на Западните Балкани.

Не смятам обаче, че тонът, който използват в Република Северна Македония (РСМ), ще им помогне да станат член на Европейския съюз (ЕС).

Достатъчно компромиси направихме с националната си идентичност. Те просто трябва да спазват изискванията, за да се присъединят към Съюза“, отсече Главчев.

Снимка: Георги КОЛЕВ,

Изборите и машините

„Надявам се да не останем без машинен вот на предстоящите избори, въпреки че има натиск. Това ще бъде много голям скандал.

Има надграждане на елементи от процесите на подготовка за изборите. Надграждането, за което ви споменах е, че вече има и звук“, сподели служебният премиер.  

„На следващия етап също ще има възможност да се следи в реално време със звук, какво се случва. Знаете, че след като се обяви края на изборния ден започва броенето. Имаме надграждане отново при видеонаблюдението. Гласово съобщение, когато батерията на устройствата намалява своя заряд“, каза още Главчев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели