Първи СНИМКИ на убийственото вещество в Пловдивско, от което цяла България настръхна

се сдоби със снимки от опасната акция в Пловдивско, по време на която бе открито смъртоносното вещество америций.

На Околовръстното в града под тепетата е бил спрян лек автомобил, в който е имало 40 плочки от радиоактивния метал.

Людмила Симеонова, началник на отдел „Аварийно планиране и готовност“ в Агенцията за ядрено регулиране разказа, че елементът америций е изкуствено създаден химичен елемент, има радиоактивни изотоп единици 241, като основното радиоактивно лъчение е алфа лъчението.

Според Симеонова материалът има много слабо гама лъчение.

ДАНС с ужасяващи подробности за находката в Пловдивско, опасна за цяла България

„Използва се много в индустрията, в медицината, в различни прибори за контрол, дори в детектори за дим. Когато с него се работи по правилния начин, той не е опасен.

Радиоактивното излъчване

е алфа излъчването, което се поглъща във два – три сантиметра въздух.

Може да се предпазите от него, ако поставите между вас и източника на лъчението лист хартия. Характерното е, че той е опасен, ако се погълне, ако се инхалира“, обясни Симеонова в ефира на bTV.

Според експерта елементът трябва да се съхранява в контейнери. Важно е опаковката да бъде херметично затворена, за да се предпазят хората от инхалиране и попадане на радиоактивния химичен елемент в организма.

Симеонова допълни, че

ако америций попадне в организма,

може да се задържи доста дълго време, защото е много трудно да се отдели и това го прави опасен.

Най-важното за хората, които работят с елемента е да предпазят носа, устата и очите, за да не попадне вътре в организма. С него трябва да работят само специалисти.

Трябва да имат маска, която да предпази дихателните органи, очила и защитни облекла. След това се проверяват за замърсяване и ако са замърсени, отново се предават в хранилището за радиоактивни отпадъци. Ако не са замърсени, съответно могат да се използват, разясни Людмила Симеонова.

Всички такива радиоактивни материали и изотопи първо трябва да бъдат подложени на изследване. След като се установи какво точно представляват временно ще се съхраняват в хранилището за радиоактивни отпадъци в Нови хан.

Америцият е твърд метал 

със сребристобял цвят и бял блясък, ковък и сферографитен. Свети в тъмното и е доста ковък. Топи се при 1175 градуса по Целзий. Той потъмнява бавно на сух въздух при стайна температура. 

Този елемент може да се използва за изработването на ядрено оръжие, въпреки че се произвежда трудно и е необходимо и наличието на плутоний.

Критичната маса на метала е около 60 кг и е много по-висока от тази на изотопите на плутоний и уран и следователно не е много добър избор за използване в ядрено устройство.

Кристина Иванова,

Сподели