Хирург уби пациент, отрязал грешен орган

Трагична лекарска грешка наскоро отне живота на 70-годишен мъж от Алабама, когато хирург от Флорида отстрани черния му дроб вместо далака.

Отстраняването на черния му дроб, орган, необходим за филтриране на токсините и метаболизиране на хранителни вещества, остави мъжа от Алабама без шанс за живот.

За разлика от сдвоените органи като бъбреците, черният дроб играе незаменима роля и загубата му в тази ситуация директно доведе до смъртта на пациента.

Този случай показва опустошителните последици от

сериозна хирургична грешка,

особено когато е засегнат грешен орган, пише The Conversation.

Последствията от тази грешка далеч надхвърлят типичните хирургични грешки. Черният дроб, който е централният орган, отговорен за жизнените функции на тялото, не може да бъде компенсиран, ако бъде отстранен неправилно, за разлика от далака.

В този случай пациент, който трябваше да се подложи на рутинна процедура, загуби живота си поради отстраняването на грешен орган, което беше необратима грешка.

Въпреки че хирургичните случаи никога не предизвикват сериозно безпокойство, загубата на важен орган като черния дроб е уникално бедствие, което

директно води до смъртта на пациента.

Трудно е да се разбере как може да възникне такава грешка, като се има предвид, че хирурзите преминават през много години обучение и са добре запознати с критичните разлики между органи като черния дроб и далака.

Като се има предвид строгото обучение и специализация на хирурзите, тази грешка, която струва живота на човек, показва как човешката слабост може да доведе до необратими и смъртоносни последици.

Непосредственото въздействие върху пациента и семейството е неизмеримо, така че обсъждането на по-широка статистика остава на заден план, за да се съсредоточи върху дълбоката лична загуба, понесена в резултат на тази медицинска грешка.

Това събитие служи като ярко напомняне, че операцията е на живот или смърт и последствията от отстраняването на грешния орган могат да бъдат фатални.

Емоционалните щети върху семейство,

което губи любим човек поради напълно предотвратима грешка, са огромни.

Това допълнително потвърждава, че въпреки протоколите за безопасност и медицинския напредък, отстраняването на грешен орган е необратима и фатална грешка, която носи неописуема мъка и трагедия.

Списъци за безопасност и хирургични протоколи се прилагат по целия свят в опит да се предотвратят подобни трагедии, но резултатът от този случай подчертава, че никоя система не е безпогрешна.

Когато се отстрани жизненоважен орган като черния дроб, той не оставя място за възстановяване, което прави грешката още по-опустошителна.

Сподели