Бейрут взе безпрецедентни мерки след кървавата баня

Международното летище „Рафик Харири“ в ливанската столица Бейрут издаде нова директива, с която забранява на пътниците носене на пейджъри и преносими радиостанции тип “уоки-токи“ на борда на самолети, съобщава ливанската агенция ННА.

Забраната се отнася за регистриран и ръчен багаж, както и товари, за неопределено време. Авиолиниите са инструктирани да информират пътниците за новото правило, което влиза в сила веднага, предава БТА.

Всички такива устройства ще бъдат конфискувани от охраната на летището.

Продължаващият техноапокалипсис в Ливан на практика засяга всичко, което има литиево-йонна батерия. Засяга включително и скенерите за отпечатъци на пръстите.

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи, че при последната атака с радиостанции има данни за 9 загинали и над 300 ранени. При първата атака с пейджърите загинаха 12, а бяха ранени 3000 души.  

„Хизбула“ вече призова жителите на Ливан да се отърват от всички устройства и електронни уреди.

Експлозиите са започнали по време на погребенията на загиналите от първата атака, когато бяха взривени пейджърите на членове на „Хизбула“. 

Според местните медии през последните дни в Бейрут, Бекаа, Набатия и Южен Ливан са били ранени стотици хора. Експлозиите се случваха и в жилищни сгради, част от които са започнали да горят. Според местните жители в магазините за мобилни телефони също е имало взривове. 

Сподели